• Contact us
  • Japanese

Yuki Sekiguchi Museum of Art

HOKKAIDO 2005

This private art gallery, located on a site surrounded by rich greenery in a suburban area of Sapporo, contains an exhibition of the works of the Japanese-style painter, Yuki Sekiguchi. The theme for the building was to make the most of the natural energy of the area, take in this artist's style, use a design expression symbolizing the culture of Hokkaido, and create an environment unifying the rich natural environment of the surroundings and the inside and outside of the gallery.

With the design, by strictly limiting the materials to types with simple expressions, the items being displayed and the surrounding nature have been highlighted, and a simple floor plan has been clearly expressed by selecting the structural method. With steel lattice beams supported by extremely thin solid columns, the lounge has an open feeling adjoining the surroundings. The interior, consisting of a steel frame ceiling and brick walls, reverberates with the surrounding greenery, creating a space where the works of art are remembered with an afterglow. The display room is a closed space using a wall-type RC structure, and with the ambient lighting and oak flooring, creates a space befitting the Japanese-style paintings being displayed.
Because the site is in a snowy, cold region, various interior environmental controls and energy-conservation measures have been implemented. By using double walls and an exterior thermal insulation ceiling in the display zone, the works of art are protected from external changes in temperature. Also, by using a geothermal heat tube system for the under-floor air-conditioning system in the lounge, a comfortable temperature is maintained, and running costs are reduced.

Client

Hokuei Kousan Corporation

Location -chome Tokiwa 3-jo, Minami-ku, Sapporo City, Hokkaido
Design & Construction Takenaka Corporation
Structure Reinforced concrete and Steel
Number of floors 1 fl. above ground
Total floor area 850 m²
Back to the index page