• Contact us
  • Japanese

NISSAN Global Headquarters

KANAGAWA 2009

An international competition between four teams was held after it was decided to move the headquarters functions of Nissan Motor Co., Ltd. to Yokohama, the company's place of establishment. In addition to the design strength and technology proposal strength, the high evaluation of the energetic and accurate response of "team TTS" (design: Takenaka Corporation; design supervision: Yoshio Taniguchi; construction: Shimizu Corporation) led to this team being selected. Construction was completed at the end of April 2009, the 150th anniversary of the opening of the Port of Yokohama. The site is located at the north-western edge of the Minato Mirai 21 area, at the entrance to Yokohama Station. The building consists of the headquarter functions in the upper section, and a gallery hall in the lower section, which is in the shape of a gate, and part of which makes up a wide and open arc-shaped gallery space. Part of the exterior walls of the upper section is also arc-shaped with the same curvature as that of the gallery space, and is covered with high environmental-performance louvers, expressing the philosophy of the CEO for "a sailing ship heading toward an ocean of possibilities." The pedestrian deck which is a public walkway connecting with Yokohama Station

The wide and open arc-shaped gallery space in the lower section Two-level atriums and stairs have been installed in each alternate northern and southern floor, and an atrium which rises through to the upper section and stairs has been installed in the center of the standard floors, functioning as the workspace skeleton, both for getting around and visual effect, designed for active communication. The atrium is also used for letting in natural light and enabling natural ventilation to increase energy-saving effects, and realizing high environmental performance. The building has been awarded the highest levels of certification in Japan for office architecture, from both Yokohama City, and CASBEE (Comprehensive Assessment System for Building Environment Efficiency) from IBEC (the Institute for Building Environment and Energy Conservation). The building has also been approved as a "Cool City Central District Pilot Project," a heat island measure overseen by the Japanese Ministry of the Environment.

Client Nissan Motor Co., Ltd.
Location 1-1-21 Takashima, Nishi-ku, Yokohama City, Kanagawa Prefecture
Design Takenaka Corporation
Design supervision Yoshio Taniguchi
Construction Shimizu Corporation
Structure Steel-framed reinforced concrete and Steel
Number of floors 22 fl. above and 2 fl. below ground
Total floor area 92,102m²
Back to the index page